Pokrzywa pokrzywie nierówna
Wokół
majowej pokrzywy wyrosło wiele mitów. Sporo rolek na Facebooku i Instagramie opiewa
jej cudowne właściwości i zachęca do namiętnego spożycie zwłaszcza w sezonie. Ja
też uwielbiam pokrzywę. Kiedy przebywam w domu na wsi z dala od grubych zanieczyszczeń
też chętnie po nią sięgam, lecz nie zabieram się od razu do jej masowego
suszenia ani do wyciskania soku, gdyż w tym czasie życie umila mi też mniszek
lekarski, jasnota biała, brzoza, kwitnący głóg, lilak czyli bez i bluszczyk
kurdybanek. Dlatego co weekend, kiedy przystępuję do zbioru surowca, a potem do
jego przetwarzania, wybieram mądrze. Poza tym pamiętajcie proszę, pokrzywy nie
wolno zbierać byle gdzie, gdyż jeszcze bardziej niż inne rośliny pochłania ona
toksyny z otoczenia.
Z
wrocławskiej działki zdecydowałam się jedynie na zebranie liści w celu
zrobienia wcierki z pokrzywy do przetłuszczających się włosów, co
też zresztą regularnie robię. Uważa się,
że mikstura ta, podobnie jak wcierka z kozieradki zapobiega wypadaniu włosów. A
zatem:
100g dobrze posiekanych liści pokrzywy (ja najczęściej mam 2-3 szklanki)
zalewamy 0,5 litra wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut, po
czym odstawiamy na kolejne 20. Następnie dodajemy 0,5 litra octu jabłkowego i
gotowe. Na ciepło można użyć wywaru jako płukanki albo po ostudzeniu przelać do
kosmetycznego spryskiwacza i trzymać w lodówce. Zdaniem niektórych naturalistów
płukankę na ciepło należy stosować codziennie przez 10 dni. Wtedy podobno
poprawia koloryt włosów, usuwa łupież i nadaje im połysk. Ja stosuję, jak się
uda… Też działa. Czasami po prostu stosuję ją do układania mojej zmierzwionej
czupryny.
Nie
lubisz smaku naparu z pokrzywy? Spróbuj zrobić pesto z majowej pokrzywy.
Szklankę dobrze ubitych liści pokrzywy blanszuję kila minut we wrzącej wodzie,
a odsączone miksuję z dodatkiem garści pistacji lub orzechów nerkowca z
dodatkiem oliwy z oliwek, soli, 2-3 ząbków czosnku z połówki cytryny. To świetny
dodatek do makaronu lub zaprawka do wielu zup. Lubię też ziołowe kąpiele, więc
kiedy tylko mam okazję, wrzucam do sporego garnka tyle pokrzywy, ile się da i
stosuję jako kąpiel detoksykującą. W maju do liści pokrzywy możesz też dodać listków
brzozy, co tylko podkręca jej terapeutyczny efekt. Zbigniew Nowak w książce „Eko-detoks
od stóp do głów” proponuje też przyrządzenie twarożku ze szczypiorkiem i
zblanszowanymi liśćmi młodej pokrzywy. Opcjonalnie sugeruje użycie bardzo drobno
zmielonego suszu (1 łyżka), co ułatwi sprawę mieszkanką wielkich miast bez
dostępu do czystego ziela. Zdaniem Nowaka taki twarożek to „pożywne danie dla osób z cukrzycą, jak i
nadwagą oraz otyłością. Odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów (m.in.
kwasu moczowego). Skutecznie pobudza proces przemiany materii”. Osobiście konsumuję
tylko w wersji ze świeżych roślin i zamiast chleba smaruję nim liście sałaty
lub plastry ogórka. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz